Rosa Stegets syfte:

Rosa Steget arrangeras i samarbete med Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO) och Bröstcancerföreningen Johanna. Tanken är att uppmärksamma och stödja kampen mot Bröstcancer samt att inspirera till ett friskare och hälsosammare liv.

Rosa Steget är ett walkingevent till stöd för Bröstcancerfonden och ska präglas av kvinnlig prestation, sportighet och framförallt en stor folklighet och feststämning. Målgruppen är främst kvinnor i alla åldrar, men alla är välkomna att delta.

Rosa Steget arrangeras av friidrottsklubben Sävedalens AIK i anslutning till Göteborgs kulturkalas. Rosa Steget arrangerades 2012 för femte året i Göteborg. Visionen är att Rosa Steget inom några år skall arrangeras på ytterligare ett antal platser i Sverige och därmed också kunna växa till 10 000 deltagare inom de närmaste åren. Förhoppningen är att Rosa Steget med sitt viktiga budskap och festliga genomförande blir en stark del av kulturkalaset och på sikt det största walkingeventet i Sverige.

Efter fem framgångsrika Rosa Steget tar vi nu en paus fram till 2015 för att ytterligare förnya och utveckla evenemanget. Vi är i full gång att arbeta på ”nästa steg” som vi vill göra ännu större och ännu mer publikt! Hoppas att vi får se Dig nästa år – tillsammans går vi steg för steg mot lösning på bröstcancergåtan. Vi ses!


Om bröstcancer

Vad är bröstcancer?
• Bröstcancer är en elakartad (malign) tumör i bröstet. En del tumörer växer långsamt, andra snabbare.
• Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Cirka 7 000 drabbas årligen i Sverige – nära 20 om dagen.
• Kvinnor i alla åldrar kan få bröstcancer och risken ökar med stigande ålder. Tidig upptäckt och tidig behandling är avgörande för möjligheten till bot.

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisations (BRO:s) mål är att alla kvinnor mellan 40 och 74 års ålder ska inbjudas till hälsoundersökning med mammografi. Självundersökning är ett viktigt komplement till mammografi.

Läs mer på http://www.bro.org.se/


 Så här undersöker du dina bröst

1. Se på dina bröst i spegeln
• Börja undersökningen stående.
• Lyft armarna över huvudet.
• Se efter om indragningar och oregelbundenheter syns i bröstens yttre form.
• Det märks bäst när armarna lyfts uppåt eller åt sidorna.

2. Känn på dina bröst
• Undersök brösten när du ligger ner.
• Känn systematiskt igenom båda brösten.
• Känn igenom brösten även när du duschar.

Hälsoundersökning med mammografi
Alla landsting erbjuder hälsoundersökning med mammografi. Då kan man upptäcka mycket små cancertumörer som inte går att känna med handen.

Läs mer på http://www.bro.org.se/


Olika symptom kan vara tecken på bröstcancer

Knöl i bröstet, knöl i armhålan, vårt- eller hudindragning, hudrodnad och s.k. apelsinhud, allmän förstoring och ökad fasthet av bröstet, sår på huden över bröstet eller vårteksem. Det är du själv som bäst kan känna förändringar i dina bröst. Vid sidan av hälsoundersökning med mammografi upptäcks de flesta fallen av kvinnan själv.

Läs mer på http://www.bro.org.se/

Dela